Bas - Centrum Tłumaczeń Profesjonalnych

CENTRUM TŁUMACZEŃ
PROFESJONALNYCH

BAS Centrum Tłumaczeń Przysięgłych
m m
 
NAGRODY
Strona główna Punkty Nagrody Zadaj pytanie
Jak zdobywać punkty?
 
  0
  0
Historia zamówionych nagród »
Kalendarz
Informacje
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o winach lub skorzystać z porady eksperta,
zadaj pytanie naszemu sommelierowi.


OdpowiedĽ otrzymasz w najbliższym możliwym terminie.
Termin odpowiedzi uzależniony jest od liczby zgłoszeń w danym momencie.


Twoje pytanie:


Podaj adres email, na który chcesz otrzymać odpowiedĽ:



Wpisz kod z obrazka:





Pytanie:
Jak przygotować dobrego grzańca?

Ekspert:
Zachęcam Państwa do przygotowania grzanego wina - to prosty sposób na umilenie chłodnego, jesiennego wieczoru i zadziwienie bliskich. Drogą eksperymentów z kilkoma prostymi składnikami można opracować efektowny przepis autorski, który stanie się Wasz± specjalno¶ci±!
Kilka wskazówek:

1. Jako podstawę należy użyć wina czerwonego lub mieszanki czerwonego z białym - polecam wina chilijskie i argentyńskie, których smak jest głęboki, mocno skoncentrowany
2. Wino podgrzewamy jak najkrócej z ulubionymi dodatkami. Nie wolno go zagotować, gdyż ulotni się z niego alkohol!
3. Popularne dodatki aromatyczne to: owoce cytrusowe (ze skórk±, krojone w plastry lub szpikowane goĽdzikami) i suszone (np. śliwki, maliny), goĽdziki, imbir, kardamon, cynamon i wanilia w laskach, rodzynki i wiele innych...
4. Do osłodzenia grzanego wina można użyć cukier, miód lub sok owocowy, według smaku!
5. Bardzo leniwi mog± użyć gotowych przypraw do grzanego wina. Do kupienia w każdym lepiej zaopatrzonym sklepie.

Życzę wielu miłych chwil przy butelce wina - grzanego lub nie! Zachęcam także do dzielenia się ze mn± swoimi pomysłami dotycz±cymi grzańca!
Pytanie:
Planuję podj±ć go¶ci przek±sk± złożon± z różnych serów i ¶wieżej bagietki. Jakie wina odpowiednio by się z ni± komponowały? Czy może Pan podać konkretne przykłady?

Ekspert:
Generalnie sery najlepiej komponuj± się z mocnymi czerwonymi winami, dlatego z Francji pasuj± wina z Burgundii (głównie szczep pinot noir) oraz z Doliny Rodanu (gdzie dominuj± wina ze szczepów syrah i grenache). Z włoskich polecałbym dobre wina z Toskanii w tym np. Chianti Riserva czy Vino Nobile di Montepulciano.
Pytanie:
Słyszałam, że wina i szampany można podawać z owocami, na przykład z truskawkami. Co Pan o tym s±dzi? Jeżeli to prawda, jakie wina powinnam dobrać - słodkie, a może półsłodkie?

Ekspert:
Do truskawek najlepszy jest szampan, a równie dobrze pasuj± z dobrymi winami musuj±cymi (cava czy asti spumante). Dobre również s± nie za mocne wina z winogron odmiany chardonnay: np. z RPA.
Pytanie:
witam! mam pytanie jakie wino mogę podać do dań z krewetek podawanych w sosach słodko-pikantnych z ryżem bądz makaronem?

Ekspert:
Dzień Dobry, W odpowiedzi na pytanie mogę zaproponować: Pinot Gris Chateau Schengen Podobnie jak w innych winach Chateau Schengen ręczny zbiór i selekcja winogron , fermentacja w małych stalowych tankach w kontrolowanej temperaturze, rygorystyczne warunki przetwarzania gron i selekcja zapewniają wyjątkową świeżość i intensywny owocowy bukiet. Wino o delikatnym blado żółtym kolorze charakterystycznym dla Pinot Gris, lśniące i połyskliwe w kieliszku. Ekspresyjny bukiet z dominującymi nutami owocowymi , dominacja brzoskwini, moreli, akcent ananasa, w tle delikatna beczka. Dobrze zbalansowane, długie i oleiste. Nowe wino w naszej kolekcji win z Luxemburga ..... i chyba najlepsze ! 79 pkt Riesling Chateau de Schengen Wino białe, wytrawne charakteryzuje się świecącą, jasno-żółtą barwą. Posiada delikatny owocowy aromat łączący harmonijne nuty mineralne w lekkiej tonacji cytrynowej. Podczas degustacji dominuje wrażenie świeżości z dobrze zbalansowaną kwaskowatością, której towarzyszy smak dojrzałych owoców. Kompozycja pełna finezji i szlachetności. Zbiór winogron wykonywany ręcznie, starannie wyselekcjonowanymi partiami, pozwala na zebranie najlepszych, w pełni dojrzałych winogron do zbiorników o pojemności 200 kg. Wyciskanie, proces produkcji oraz dojrzewanie wina odbywają się w piwnicy zarezerwowanej dla win mozelskich. 75 pkt Vina Santa Marina Viogner Intensywny, złocisty, delikatnie bursztynowy kolor. Nos idealnie zgrany z podniebieniem. Pełny, intensywny Viognier o niskiej kwasowości. W ustach mus jabłkowy przenika przez melon i owoc moreli by w końcu swojej drogi spotkać się z młodym orzechem włoskim. Alk 14%. 59 pkt Pozdrawiam, Sommelier
Pytanie:
witam! mam pytanie jakie wino mogę podać do dań z krewetek podawanych w sosach słodko-pikantnych z ryżem bądz makaronem?

Ekspert:
Dzień Dobry, W odpowiedzi na pytanie mogę zaproponować: Pinot Gris Chateau Schengen Podobnie jak w innych winach Chateau Schengen ręczny zbiór i selekcja winogron , fermentacja w małych stalowych tankach w kontrolowanej temperaturze, rygorystyczne warunki przetwarzania gron i selekcja zapewniają wyjątkową świeżość i intensywny owocowy bukiet. Wino o delikatnym blado żółtym kolorze charakterystycznym dla Pinot Gris, lśniące i połyskliwe w kieliszku. Ekspresyjny bukiet z dominującymi nutami owocowymi , dominacja brzoskwini, moreli, akcent ananasa, w tle delikatna beczka. Dobrze zbalansowane, długie i oleiste. Nowe wino w naszej kolekcji win z Luxemburga ..... i chyba najlepsze ! 79 pkt Riesling Chateau de Schengen Wino białe, wytrawne charakteryzuje się świecącą, jasno-żółtą barwą. Posiada delikatny owocowy aromat łączący harmonijne nuty mineralne w lekkiej tonacji cytrynowej. Podczas degustacji dominuje wrażenie świeżości z dobrze zbalansowaną kwaskowatością, której towarzyszy smak dojrzałych owoców. Kompozycja pełna finezji i szlachetności. Zbiór winogron wykonywany ręcznie, starannie wyselekcjonowanymi partiami, pozwala na zebranie najlepszych, w pełni dojrzałych winogron do zbiorników o pojemności 200 kg. Wyciskanie, proces produkcji oraz dojrzewanie wina odbywają się w piwnicy zarezerwowanej dla win mozelskich. 75 pkt Vina Santa Marina Viogner Intensywny, złocisty, delikatnie bursztynowy kolor. Nos idealnie zgrany z podniebieniem. Pełny, intensywny Viognier o niskiej kwasowości. W ustach mus jabłkowy przenika przez melon i owoc moreli by w końcu swojej drogi spotkać się z młodym orzechem włoskim. Alk 14%. 59 pkt Pozdrawiam, Sommelier
» Zobacz wszystkie pytania
Obra Verdejo
3900 pkt
Lucrezia Passerina
4900 pkt
Varaschin Prosecco Valdobbiadene Superiore Brut
5800 pkt
» Zobacz pełn± ofertę win
Pełna lista  
1|2|3|4| ..